Skoči na glavno vsebino

Čokoladni poljubčki petega razreda

V petem razredu smo pri urah gospodinjstva zavihali rokave in spekli piškote: ČOKOLADNE POLJUBČKE. Pridno smo gnetli, jih oblikovali in nestrpno odštevali minute, ko so se pekli. Nato smo jih napolnili s temno čokolado in jih veselo pojedli.

Učenci so bili navdušeni, z veseljem jih bodo še kdaj naredili.
 
Tukaj je recept za čokoladne poljubčke:
 
500g moke
375g masla (zmehčano ali stopljeno, ne vroče)
200g mletega sladkorja
3 rumenjaki
45 g kakava v prahu
1 vanilin sladkor
Vse sestavine zgnetemo v gladko maso in damo za 2 uri počivat v hladilnik. Nato maso ponovno pregnetemo in oblikujemo majhne kroglice. V kroglice naredimo luknjice-pomagamo si z ročajem kuhalnice.  Piškote pečemo 12 minut na 180 stopinj.
Pripravili smo tudi piškote brez glutena in laktoze: imeli smo primerno moko, namesto masla smo uporabili margarino, v maso smo dali pol manj sladkorja in za nadev smo uporabili jedilno čokolado.
Medtem, ko se poljubčki pečejo, stopimo približno 200g temne čokolade. Čokolado napolnimo v dresirno vrečko in nadevamo vdolbinice.
Nasveti in namigi: 
V maso lahko tudi drugače damo pol manj sladkorja kot piše v receptu.
Če naredimo najprej kroglice in šele nato delamo luknjice, nam lahko piškoti pri tem razpokajo. Temu se izognemo z bolj “mokro” maso ali pa da  v vsako kroglico takoj previdno naredimo luknjico.
Piškoti so po 12 minutah pečenja še malo mehki, a naj vas to ne skrbi. Zunaj se bodo počasi strdili in bili super dobri za “potočat” v kakav ali kafe 🙂
Za odrasle lahko naredite malo drugačen nadev: stopite jedilno čokolado s sladko smetano in dodate kanček ruma.
Kaj pa naredimo s tistimi tremi beljaki, ki nam ostanejo? Srnin hrbet! Količine v spodnjem receptu so za primer, ko imamo 5 beljakov. Za tri beljake vse sestavine primerno zmanjšamo.
5 beljakov
120g moke
120g mleti sladkor
120g jedilna čokolada
140g masla (zmehčano ali stopljeno, ne vroče)
Iz beljakov stepemo sneg. Penasto umešamo maslo s sladkorjem in dodamo čokolado, ki smo jo stopili v vodni kopeli. Tej masi dodamo sneg in premešamo. Nazadnje vmešamo moko. Testo razgrnemo v pekač 30×20 cm za prst debelo. Pečemo 25 min. pri 200 stopinjah.
Po želji lahko pecivo namažemo s kremo, vendar je dobro tudi posuto z mletim sladkorjem. 
(Skupno 641 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost