Skoči na glavno vsebino

ob 75. obletnici OZN (Organizacije združenih narodov)

Pred 75 leti, natančneje 24. oktobra 2020, je bila ustanovljena Organizacija združenih narodov (OZN) z namenom, da bi narodi živeli v miru. V sedmih desetletjih obstoja so članice OZN skozi sodelovanje pomembno prispevale k varovanju mednarodnega miru in varnosti, mirnemu reševanju sporov, mednarodnemu sodelovanju, spoštovanju človekovih pravic in mednarodnega prava ter trajnostnega razvoja. Čeprav je od konca zadnje svetovne vojne minilo že več desetletij, nujnost sodelovanja med državami ostaja. Slednje se je izkazalo zlasti v času pandemije COVID-19, ki je presenetila ter zajela celoten svet, brez da bi se ozirala na državne meje, celine ali rase.
Obeležitev visoke obletnice Združenih narodov bo potekala z aktualnim naslovom “Prihodnost, ki si jo želimo, Združeni narodi, ki jih potrebujemo: ponovna potrditve naše kolektivne zaveze multilateralizmu.” Glavna obeležitev tega visokega jubileja je bila na sedežu OZN v New Yorku 21. septembra 2020, zaradi pandemije pa je potekala v pretežno virtualni obliki. Na dogodku je virtualno nastopil tudi slovenski predsednik Borut Pahor.
Po 75 letih od ustanovitve organizacije se tako znotraj OZN kot izven njega sprašujemo: “Kakšno prihodnost si želimo ustvarjati? Ali smo na pravi poti do tja? Kaj moramo še storiti, da bomo presegli razlike?” Usmerjenost OZN v prihodnost pomeni tudi vključevanje mladih v vse aktivnosti obeleževanja visoke obletnice. Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije, slovenska mladinska delegatka pri OZN, ki deluje pod okriljem Mladinskega sveta Slovenije, ter Društvo za Združene narode za Slovenijo želimo povabiti vas, spoštovana gospa ravnateljica/spoštovani gospod ravnatelj, da spodbudite svoje šole k aktivni udeležbi pri obeleževanju 75. obletnice OZN, oblikovanju lastnih projektov in razpravi o aktualnih temah. Še posebej bi cenili, če bi kot kontakt na vaši šoli imenovali mentorja za OZN in druge globalne vsebine.
S tem namenom vas želimo obvestiti, da bo osrednja obeležitev 75. obletnice OZN v Republiki Sloveniji potekala predvidoma v četrtek, 22. oktobra 2020, v Slovenj Gradcu, ki nosi častni naziv “Glasnik miru OZN.” Na ta dan bo Pošta Slovenije predstavila tudi posebno spominsko znamko UN75. Na Dan OZN, v petek, 24. oktobra 2020, bodo številne znamenite zgradbe po Sloveniji v čast visoki obletnici OZN zasijale v prepoznavni barvi OZN, modri.
OZN je pripravila enominutno anketo UN75 (un75.online/) o našem pogledu in željah za prihodnost. Izpolnite jo sami, delite jo med sodelavce ter dijake oziroma učence ter spodbudite razpravo med njimi.
Vabimo vas tudi, da mentorje, učence ter dijake obvestite o institutu in aktivnostih mladinske delegatke pri OZN, Lucije Tacer, ki na svojih socialnih omrežjih redno objavlja zanimive vsebine (www.facebook.com/UNYDSlovenia).
Na spletnem portalu Skupaj močnejši (www.skupaj-mocnejsi.si) ter pOZNavalec (www.poznavalec.si) lahko najdete poučne vsebine o OZN.

(Skupno 63 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost