Skoči na glavno vsebino

11. SLOVENSKI TRADICIONALNI ZAJTRK

V slovenskih vrtcih, osnovnih šolah, zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter drugih institucijah oz. javnih zavodih je v petek, 19.11.2021, potekal Tradicionalni slovenski zajtrk.

V skoraj 1000 vrtcih in osnovnih šolah po Sloveniji so obeležili dan slovenske hrane in izvajali različne dejavnosti. Obeležili smo ga tudi v našem vrtcu.

Čeprav je bil slogan letošnjega projekta »Zajtrk s sadjem – super dan!«, smo ga mi obeležili s tradicionalnim črnim kruhom, maslom in medom. Ob dopoldanski malici pa so nam postregli z jabolki, ki jih imajo otroci Pikapolonic izredno radi.

V desetih letih trajanja projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je bilo tako postreženih med 2,5 in 3 milijoni zajtrkov.

Kaj vse smo počeli v Pikapolonicah?  Najprej smo prisluhnili zgodbi Urške Krempl z naslovom Žirafa ima angino. Ogledali smo si ilustracije in obnovili vsebino. Sledil je klepet o medu in čajih ter o tem, kje med dobimo. Spoznali smo tudi novo pesem Tukaj je panj, ki govori o čebelah, ki so se izgubile. Ogledali smo si kolaž ilustracij o čebelah, ki so se izgubile in se zatekle na bližnje drevo igrišča. Našli so jih otroci in poklicali čebelarja. S pomočjo te anekdote so se otroci srečali z  novimi pojmi: čebelnjak, čebelar, panj, medičina. Namen ni bil, da si otroci zapomnijo vse besede, le da se z njimi seznanijo. Po dejavnosti sortiranja smo se odpravili k bližnjemu čebelnjaku. Pred tem smo še sortirali  ilustracije čebel, ki spijo v panju in tistih, ki so zbežale. Za piko na i pa smo še reševali delovni list z grafomotorično vajo….

Klikni na članek Slovenski tadicionalni zajtrk

nekaj slik…

Zapisala vzgojiteljica Nataša Živkovič

(Skupno 95 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost