Skoči na glavno vsebino

POVZETEK dogajanja ob prazniku športa, septembra 2021

Spoštovani!

Za nami sta dva zelo uspešna športna dneva. Učencem od 4. do 9.razreda smo za vsebino športnega dne ponudili aktivnost, ki morda na prvi pogled ni najbolj všečna-TEK. Zato pa smo se na športni dan aktivno pripravljali cel mesec in tudi na ta način idejo o teku približali učencem.

Najprej smo učence šokirali z razdaljo proge: 5,6km v eno smer!!! In jih izzvali in spodbujali, da to zmorejo. Nato smo se pri urah športne načrtno lotili priprav na tek: opravljali smo treninge s pomočjo srčnega utripa, tekli šprinte, tekli v klanec, tekli pogovorni tek, fartlek in tempo tek.

K tokratnemu dogodku smo pristopili z drugo filozofijo: poslušaj svoje telo in teci za užitek. Učenci so si torej sami določili koliko bodo pretekli ali/in prehodili. Lahko so šli na progo sami ali v paru ali v skupini. V vsakem trenutku na progi so se lahko obrnili nazaj proti šoli. Smo jih spodbujali in navijali za njih, nismo pa rekli, da “morajo” teči/ hoditi. Na razpolago so imeli tri ure. Celotno relacijo so opravili v manj kot treh urah. Vsi so imeli na koncu rdeča lica in bili zadihani. To pa pomeni, da se učenci niso sprehajali, ampak najmanj aktivno hodili in s tem učinkovito razvijali vzdržljivost.

Športni dan je bil načrtovan za vse okuse: tekmovalne, rekreativne in družabne.

Nekaj učencev je teklo na rezultat. V drugi triadi so najhitrejši učenci pretekli progo v 1h20 min, v tretji triadi pa sta najhitrejša učenca progo pretekla v 1 uri!!

Veliko učencev je priznalo, da so dvomili ali jim bo uspelo priti do Kvirika in nazaj. Zato pa smo bili vsi toliko bolj veseli, ker jim je podvig uspel.

Tisti, ki so šli iz družabnih razlogov, so si naredili na koncu piknik, nekateri so med potjo poslušali glasbo in veselo klepetali. Učencem so bile všeč tudi spodbudne misli, ki smo jih obesili po poti. Navdušeni so bili nad stojnicami, kjer so se lahko okrepčali z medeno limonado in koščkom čokolade. Čebelarstvo Bužan nam je prijazno podarilo med, s katerim smo obogatili limonado.

Na športnem dnevu so učenci od 4. do 6. razreda skupaj z učitelji prehodili 411 km, učenci od 7. do 9. razreda pa 530km.

Športni dan so s simpatičnim kulturnim programom popestrili učenci 4., 5. in 6. razreda, ki sodelujejo v dramskem krožku. Pod mentorstvom učiteljice Narrayani Premal in Danijele Škergat Toškan so pripravili intervju s Pogačarjem in Rogličem ter igrico o Rdeči kapici na kolesu. Pred tekom so si ogledali še prispevek o dosežkih naših športnikov ter motivacijski video Urbana Praprotnika, idejnega vodje tekaškega športnega dne “Tek za užiTEK”. V videu so poleg zgodovine evolucije hoje in teka izvedeli celo, da lahko človek v teku premaga konja.

In kaj je bilo učencem najbolj všeč?

“Pozitivne misli ob poti- zaradi njih sem uspela priti do Kvirika!”

“Limonadaaa!!!”

“Da smo lahko hodili skupaj.”

“Da nam niste “težili”…”

” Da smo lahko poslušali glasbo.”

“Da smo lahko hodili, če nam ni bilo za tečt.”

(Skupno 188 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost