Skoči na glavno vsebino

NARAVOSLOVNI DAN – KRAJINSKI PARK SEČOVELJSKE SOLINE

Dne 5. 5. 2023 so učenci 8. in 9. razreda obiskali Krajinski park Sečoveljske soline.  Na Sečoveljskih solinah poteka tradicionalno ročno pobiranje soli na solnih parcelah, kar predstavlja posebnost kulturne dediščine sredozemske Slovenije. Soline so bile nekoč povsod v Slovenski Istri, danes pa so ohranjene le še v Sečovljah in v Strunjanu.

Vodeno smo si ogledali aktivni del solin poimenovan Lera, kjer poteka priprava slanic in kristalizacija soli. Na območju Lera za pridelavo soli  s plimo zajemajo morsko vodo, ki prihaja izključno iz Piranskega zaliva. Dotoki zunanjih vod so onemogočeni z obrobnimi kanali in nasipi. Sistem transporta vod sestavlja omrežje nalivnih in odlivnih kanalov, črpališča,  zapornice za uravnavanje pretokov in glavne zapornice s povratnimi loputami za polnjenje ali praznjenje bazenov neposredno v morje ali kanale.

Obenem Soline predstavljajo pomembna in hkrati izjemna življenjska okolja, v katerih živijo zanimive rastlinske in živalske vrste. Za Sečoveljske soline je značilno, da so pomembno prebivališče ali prezimovališče za številne ptice, kjer prebiva 296 različnih vrst ptic.

Ogledali smo si tudi opuščeni del solin, ki mu pravijo Fontanigge. Srečali smo se z edinstvenimi prizori obsežnih travnikov, veliko pticami in pogledi na opuščene in porušene solinarske hiše.

Za zaključek smo si ogledali film o krajinskem parku.

 

Vodja naravoslovnega dne Senada Grižon, zapisala Tamara Mlakar

(Skupno 62 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost