Skoči na glavno vsebino

Projekt Krokus

Projekt Krokus je namenjen ohranjanju spomina na 1,5 milijona judovskih otrok, umrlih v holokavstu, in na tisoče drugih otrok, žrtev nacističnih grozodejstev.

Nastal je na Irskem, na pobudo združenja HETI (Holocaust Education Trust Ireland). Iz leta v leto je vključenih vedno več mladih, iz vedno več različnih evropskih držav. Združenje mladim od desetega leta dalje podarja čebulice rumenih krokusov (žafranov), da jih posadijo in ohranjajo spomin.

Rumeni cvetovi krokusa ali žafrana spominjajo na Davidovo zvezdo, ki so jo bili Judje prisiljeni nositi pod nacistično oblastjo. Rastlina cveti proti koncu januarja, v času mednarodnega dneva spomina na žrtve holokavsta, ki je 27. januarja. Cilj in želja je, da bi v bližnji prihodnosti cvetelo več kot 1,5 milijona žafranov.

S sodelovanjem v projektu Krokus se mladi seznanijo s tematiko holokavsta, prav tako pa  ozavestijo nevarnost rasizma in vse oblike predsodkov in diskriminacije. Spoznajo pomen vključevanja in spoštovanja vseh ljudi, ne glede na njihovo etnično pripadnost, motnje v duševnem ali telesnem razvoju, spolno usmerjenost ali versko prepričanje.

Naša šola se je vključila v projekt v letošnjem šolskem letu. Z devetošolci smo v korito pred šolo posadili žafrane in bomo skozi celotno šolsko leto spremljali rast žafranov, ob tem pa izpeljali nekaj aktivnosti, ki bodo tudi preostale učence poučile o projektu in namenu le-tega.

 

                                                                                                                                          Mentorica: Petra Trošt

(Skupno 74 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost