Skoči na glavno vsebino

OBISK SLOVENSKIH POMORŠČAKOV IZ VOJAŠNICE ANKARAN

Na deževni petek, 1. marca 2024, smo v našem vrtcu gostili pomorščaka, ki sta se odzvala našemu povabilu. Male miške smo radovedne in še zmeraj raziskujemo zanimivosti različnih poklicev, predvsem tistih, ki so del našega okolja. Ker pa tudi starejši otroci radi pridobivajo novo znanje in prav tako radi raziskujejo, so se nam pridružili in skupaj smo prisluhnili, kaj novega nam bosta pomorščaka povedala.

Izvedeli smo, da je Vojašnica Ankaran – 430. mornariški divizion neposredno podrejen Generalštabu Slovenske vojske in zagotavlja vojaško obrambo slovenskega akvatorija, sodeluje v sistemu zaščite, reševanja in pomoči na morju ter v mednarodnih pomorskih operacijah in misijah.

Predstavila sta nam predmete, ki jih pomorščaki pri svojih dejavnostih in nalogah potrebujejo, da bi uspešno opravljali svoje delo. S seboj sta prinesla različne pripomočke, kot so neprebojni jopič, taktično čelado, opasač, maso za nevarne pline, različne kape, potapljaško opremo in še nekaj stvari, ki pa ostanejo naša skrivnost.

Ker smo bili zelo radovedni, smo se v vlogi pomorščakov preizkusili tudi sami. Najprej smo si opremo in pripomočke ogledali od blizu. Najbolj pogumni smo si nadeli čelado, drugi oblekli neprebojni jopič, tretji pa smo želeli kar zaplavati s plavutkami.

Pred našim vrtcem smo si ogledali še vojaško terensko vozilo, s katerim sta se pomorščaka pripeljala in seveda za spomin naredili tudi skupinsko fotografijo.

Obiska pomorščakov smo bili veseli, saj smo izvedeli veliko novega in zanimivega. Hvala gospodoma Sebastjanu Ražemu in Alešu Anžiču, da sta si vzela čas za nas.

Zapisala: Julija Ražem

  

(Skupno 45 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost