Skoči na glavno vsebino

Energijske pijače, ki ne dajejo kril, ampak resne zdravstvene težave

Z željo po ozaveščanju in skupni odgovornosti za dobrobit naših otrok, vas želimo obvestiti o škodljivosti energijskih pijač, ki so postale zelo priljubljene med mladimi.

Energijske pijače vsebujejo visoko vsebnost kofeina, sladkorja in drugim aditivov, ki negativno vplivajo na dobro počutje otrok. S pitjem tovrstnih pijač si mladi verjetno obetajo koristi od sestavin, ki omogočajo dodaten vir energije in stimulacijo centralnega živčevja. Hkrati pa spregledajo potencialna tveganja in neželene posledice. Zaradi nižje telesne mase se pri otrocih in mladostnikih neželeni učinki pojavijo hitreje in bolj intenzivno kot pri odraslih. Vnos čezmernih količin kofeina, povezan s pitjem energijskih pijač, lahko kratkoročno vodi v spremenjen ritem bitja srca, višji krvni tlak, razburjenost, nervozo, tesnobo, glavobole, dehidracijo in bolečine v trebuhu. Redno pitje več kot 600 mg kofeina lahko povzroči kronično nespečnost, nenehno tesnobo, potrtost, pobitost in želodčne motnje. Prav tako pitje tovrstnih pijač povečuje tveganje za odvisnost, kar ima lahko dolgoročne negativne učinke na zdravje.

Na spletu je dostopnih veliko člankov na to temo, med drugimi tudi Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) opozarja na previdnost pri uporabi omenjenih pijač.

Zaskrbljujoče je tudi dejstvo, da po raziskavi NIJZ vsak šesti 11-letnik in vsak drugi 15-letnik uživa energijske pijače, v povprečju pa mladostniki popijejo 2,5 litra energijskih pijač na mesec. Pri tem pa jim pijačo ponudijo celo starši sami, misleč, da gre le za eno izmed brezalkoholnih pijač.

Kot navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ)*, ni nobenega razloga, da bi otroci in mladostniki uživali energijske pijače. Kofein, ki je prisoten v teh pijačah, ima namreč le negativne vplive na zdravje in počutje otrok, saj je v teh pijačah prisoten v zelo visokih koncentracijah.

V energijskih pijačah kofein deluje kot psihoaktivna snov in diuretik.

Zavedati se je potrebno, da energijske pijače niso običajne brezalkoholne pijače in kljub temu da jih tržijo kot zdrave pijače, primerne za šport, temu ni tako. Energijska pijača NIKOLI ne more nadomestiti počitka in spanca, ki sta nujno potrebna za otrokov zdrav razvoj.

Zaradi teh razlogov vas prosimo, da pretehtate in premislite o omejitvi tovrstnih pijač. Spodbujajmo zdrave alternative, kot so voda, nesladkan čaj, naravni sadni sokovi, ki prispevajo k boljšemu zdravju in dobremu počutju.

Zavedamo se, da odločitve, ki jih sprejmete kot starši, ključnega pomena za razvoj zdravega življenjskega sloga, zato je pomembno, da z otroki tudi sami spregovorite o škodljivosti tovrstnih pijač.

(Skupno 99 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost