Ravnateljica   Aleksandra Lorbek
telefon 05/6572-014
mobilni 040 685919
elektronska pošta aleksandra.lorbek@gmail.com 
Tajništvo 05/6571-176 ali 05/6571-174
faks  05/6571-148
elektronska pošta tajnistvo.oskpio@guest.arnes.si
transakcijski račun
01250 – 6030656313
davčna številka
SI 78522625

sola_od_dalec

Klikni na sliko za zemljevid

 
 

Ko se iz obalnih mest peljete v notranjost in za sabo puščate vonj po morju, uzrete tudi ono drugo Istro. To, ki je bila dolgo pozabljena in zatirana in ki se danes ponosno razkazuje s svojimi kamnitimi vasicami in raznolikimi narečji, ki jo naredijo drugačno, izvirno in bogato.

In prav tu smo doma učenci in učenke OŠ Istrskega odreda Gračišče. Ob cesti, ki pelje iz Kopra mimo Rižane v Buzet, pod kraško planoto Lačna, leži vas Gračišče. Na majhni vzpetini stoji najmanjša šola v koprski občini, ki pa je srce in duša za vseh 30 večjih in manjših zaselkov dveh krajevnih skupnosti, Gradina in Gračišča. Organizirani smo kot samostojna osnovna šola in v naši sestavi delujejo še trije oddelki vrtca za otroke od prvega leta starosti do  vstopa v šolo. Upadanje števila rojstev bistveno vpliva na število oddelkov, kar posledično pomeni združevanje razredov v kombinirane oddelke.

Obvezni šolski program dopolnjujemo s tradicijo in univerzalnostjo. Dovolj prostora imamo za ustvarjalno energijo na kulturnem, umetniškem, tekmovalnem in športnem področju. Kljub temu, da smo majhna šola in precej oddaljena od mestnega jedra, si prizadevamo, da omogočamo učencem udeležbo v bogati paleti kulturnih dejavnosti.  Prizadevamo si, da ustvarjanje temelji na ohranjanju kulturne dediščine, istrskih običajev in narečja, ki bogatijo naše okolje.

S šolskim letom 2016/17 smo aktivno vstopili v Mednarodni projekt Fit Slovenija z namenom, da bi v učencih zbudili vse bolj uspavano naravno potrebo po gibanju. Spodbuditi jih želimo k aktivnejšemu sodelovanju pri učnih urah, da bi s tem dvignili raven motivacije in odgovornosti za lastno znanje ter seveda boljše učne dosežke. V vzgojni in pedagoški proces načrtno uvajamo didaktične metode FIT pedagogike ter izvajamo različne FIT aktivnosti preko celotnega šolskega leta.

Življenje in delo na šoli ne narekuje zgolj obvezni šolski program, temveč učiteljevo poslanstvo, kot  je učenje in posredovanje znanja učencem na različne načine. S skupnim projektom, izobraževanjem in načrtovanjem dela smo še dodatno povezali delo strokovnih delavk vrtca in osnovne šole. 

 

 

(Skupno 4.032 obiskov, današnjih obiskov 3)