Skoči na glavno vsebino

Poročilo o občinskem Otroškem parlamentu

Tema letošnjega otroškega parlamenta je bila Otroci in njihova prihodnost.

  1. 3. 2017 so se učenci obalnih osnovnih šol srečali na 27. občinskem Otroškem parlamentu v Središču Rotunda. Ob 08:15. nas je pozdravil in nagovoril predsednik ZPMK, gospod Robert Trunkl. Nato smo si mladi parlamentarci ogledali kratek film, ki so ga pripravili učenci iz OŠ Šmarje. Temu je sledilo delo v treh delavnicah. V vsaki so predstavniki občinskega Otroškega parlamenta razpravljali o različnih temah in iskali rešitve.

 

V prvi delavnici, »V kakšnem okolju želim živeti«, ki jo je vodila Katja Polc, študentka UP Fakulteta za management, so se pogovarjali o tem, kako turisti spreminjajo okolje in kako bi okolju pomagali, če bi več ljudi uporabljalo javna prevozna sredstva oziroma kolesa. Razmišljali so tudi o vplivu globalnega segrevanja. Na problem okolja so pogledali tako na regijski kot tudi na državni ravni in iskali primerne rešitve. Prišli so do zaključka, da lahko in moramo vsi prispevati k čistejšemu in lepšemu okolju.

 

Drugo delavnico, » Soustvarjalci prihodnosti«, je vodil Nassim Djaba, predsednik ŠOUP. Na tej delavnici so se pogovarjali, o vlogi mladih v svetu, o vrednotah, ki so mladim pomembne in o problemih v družbi, za katere bi lahko mladi predlagali rešitve. Zaključek te delavnice je bil, da bodo morali mladi za svojo prihodnost poskrbeti in se truditi sami.

 

Tretjo delavnico, »Kdo sem in kaj želim postati«, je vodil gospod Robert Trunkl. Na njej so mladi razpravljali o tem, kakšni ljudje želijo postati in kako naj premagujejo ovire na tej poti. Govorili so o vztrajanju, zaupanju vase, o starših, kako ti vplivajo na njihove odločitve ter o tem, da je v življenju vedno treba imeti plan B. Sklep te delavnice je bil, da če si česa zares želijo, se morajo zato potruditi in v to tudi nekaj vložiti.

Po malici so imeli mladi parlamentarci volitev, na katerih so izvolili troje predstavnikov, ki bodo regijo zastopali na državnem Otroškem parlamentu, meseca maja v Ljubljani. Izvoljeni so bili Arjana Cah iz OŠ Dekani, Živa Flego iz OŠ Prade ter Thomas Medica iz OŠ Dušana Bordona.

Sejo so nadaljevali v prostorih organov MOK, v Pretorski palači.

Na začetku seje so se predstavili izvoljeni delegati v državni Otroški parlament. Nato smo poslušali poročila o delu vseh treh skupin. Besedo so dobili posebni gosti. Prvi se nam je predstavil Toni Vodišek, mladinski svetovni prvak v kajtanju. Povedal nam je, kako je začel s svojo kariero in kako je prišel do svojih dosežkov. Povedal je še, da je do uspehov prišel s trdim delom in da se v življenju dobi vse samo z trudom.

Predstavil se nam je tudi glasbenik, novinar Žiga Rustja. Najprej nam je zaigral svojo uspešnico Ne sodim sem, ki je kar primerna za letošnjo temo Otroškega parlamenta. Tudi on je poudaril, da nič ne pride samo od sebe in da se moramo za doseganje svojih ciljev potruditi.

Potem so predstavniki posameznih šol so poročali, o izbrani temi in delu na svoji šoli.

Na občinskem Otroškem parlamentu so sodelovali tudi dijaki obalnih srednjih šol, ki so nam predstavili šole in povedali kako z vključevanjem v prostovoljne organizacije sooblikujejo lepšo prihodnost za vse.

Ob koncu se je razvila debata in burna izmenjava mnenj o letošnji temi, prav tako pa so bili podani predlogi o temi za naslednji Otroški parlament. Dejavnosti so se zaključile ob 13.30.

Novinarka občinskega  Otroškega parlamenta Eneja Berlič, učenka OŠ Istrskega odreda Gračišče

(Skupno 226 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost