Skoči na glavno vsebino

Šolska kronika, leto 2018/19

VZGOJNO-IZOBRAŽEVALNE DEJAVNOSTI

 

SEPTEMBER

 

  1. september – Prvi šolski dan in sprejem prvošolcev

V 1. razred smo sprejeli 13 učencev. Ob sprejemu je učence in starše nagovorila ravnateljica, učenci 4. razreda pa so jim pripravili kratek kulturni program.

 

  1. september – Lutkovna predstava: Nesem sončnico na rami

Učenci 1.-3. razreda in predšolski otroci so si ogledali lutkovno predstavo. Prvošolce so spremljali tudi starši. Predstavo je izvajala Nika Solce.

 

  1. – 13. september – Usposabljanje za vožnjo s kolesom za 6. razred

V prvem in drugem tednu šole je potekalo usposabljanje za vožnjo s kolesom za učence 6. razreda. Zaključni izpit je bil v četrtek, 13. septembra. Pri preverjanju so sodelovali PP Koper, AMZS in Mestno redarstvo Koper.

 

  1. september – Varna pot v šolo

Prvošolci so se s policistom in redarjem pogovarjali o prometnih pravilih in o varni poti v šolo. Preizkusili so se v varnem prečkanju prehoda za pešce.

 

  1. september – Množični tek za otroke

Sodelovali smo v vseslovenski akciji Začni mlad, tekmuj pošteno, ki jo je organizirala Atletska zveza Slovenije. Organizirali smo medrazredno tekmovanje v petminutnem teku okoli šole za učence 5. – 9. razreda.

 

  1. september – Mednarodni projekt Meja

V okviru projekta UNESCO so se trije devetošolci, Karla Babič, Tamara Trendova in Aljaž Ražman z mentorico Petro Trošt udeležili praznovanja mednarodnega dneva miru na Cerju. Mednarodni projekt Meja, v katerem so udeleženi dijaki in osnovnošolci iz vse Slovenije, je potekal ob pomniku braniteljem slovenske zemlje v Cerju. V družbi zgodovinarja dr. Renata Podbersiča so se srednješolci pogovarjali o pomembnih zgodovinskih prelomnicah za slovenski narod. Sledile so raznovrstne delavnice. Naši učenci so se udeležili orientacijske delavnice in skupaj z dijaki iz Ptuja dosegli 1. mesto med šestimi sodelujočimi skupinami.

 

  1. september – Turnir v odbojki na mivki

Turnirja se je v okviru izbirnih predmetov (šport za sprostitev, odbojka) udeležilo 120 učencev petih osnovnih šol. Igrali so po Bergerjevem sistemu, posamezna tekma je trajala 10 minut, sodili so sami. Vsaka ekipa je odigrala vsaj osem tekem. Dve naši ekipi sta dosegli 5 zmag in eno izenačenje ter si tako delili 2. mesto, ena ekipa je dosegla 4 zmage in s tem 4. mesto na turnirju.

 

  1. – 30. september – Evropski teden športa

V okviru projekta Evropski teden športa, ki je potekal od  23. 9. do 30. 9. 2018, smo na šoli izvajali več različnih dejavnosti na temo šport:

  • neuradno so evropski teden športa otvorili učenci izbirnih predmetov šport za sprostitev iodbojka, in sicer s turnirjem v odbojki na mivki, v soboto, 22. 9. 2018;
  • učenci izbirnega predmeta šport za sprostitevso pod mentorstvom učiteljice Pogelšek Lavrenčič pripravili in vodili športne igre na aktivnih odmorih, ki so jih pripravili za učence od 5. do 9. razreda;
  • pri TJA in ITF so se učenci 2., 3., 6., 7. in 8. razreda, v okviru evropskega dneva jezikov, pogovarjali o športnih izrazih in športih;
  • pri SLJ so učenci 5. razreda z anketo raziskali, katere igre, športe imajo najraje;
  • pri LUM so učenci 5. razreda ob dnevu košarke sodelovali na likovnem natečaju;
  • pri ŠPO so učenci 1., 2., 4., 5. in 7. razreda obeležili svetovni dan srca, razmišljali o nalogah srca, si ogledali video o delovanju srca in ga tudi narisali;
  • v okviru OPB so učenci prebirali pravljice o slovenskih športnih junakih in pripravili plakat o Goranu Dragiču,  prav tako so spoznali nekaj novih igre (“wall ball”, “papir-kamen-škarje v obroču”);
  • teden so zaključili učenci 6. razreda, v soboto, 29. 9. 2018, s kolesarskim izletom od Kopra do Izole.

 

  1. september – Šolsko tekmovanje iz logike

Tekmovali so učenci od 4.-9. razreda. Skupaj so dosegli 11 bronastih priznanj. Na 33. državno tekmovanje iz logike so se uvrstili Matej Ražman (9. razred), Nana Horvat (8. razred) in Lea Kozlovič (7. razred).

 

  1. september – 3. seja sveta zavoda

 

OKTOBER

 

  1. oktober – Obeležitev 75. obletnice ustanovitve Istrskega odreda

Združenje protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Koper je naši šoli zaupalo organizacijo in oblikovanje kulturnega programa. Osrednja točka je bila dramska igra Učiteljica Breda, ki jo je zrežirala učiteljica Darinka Beštjak. V igro so se smiselno vključevale še druge točke: ples (mentorica Vesna P. Lavrenčič), istrske izštevanke (mentorica Aleksandra S. Rojac), OPZ in MPZ (mentorica Danijela Škergat Toškan), ki so dopolnile odlične igralce in besedilo. Za glasbeno spremljavo in tehnično opremo je poskrbel Igor Smolnik, ki je s kolegico Danijelo Škergat Toškan tudi zapel. Na prireditvi so bila podeljena številna priznanja: OŠ Istrskega odreda Gračišče, KS Gračišče, TŠK društvo Sv. Miklavž Gračišče, dramskemu igralcu Branetu Grubarju, violinistki in naši nekdanji učenki Niki Toškan. Slavnostna govornica je bila ravnateljica Vanja Košpenda.

Ta dan je na šoli potekal pouk v obliki kulturnega dne.

 

  1. oktober – 6. ekstempore instalacij v Štanjelu

Ekstempora so se udeležile tri devetošolke, Karla Babič, Tisa Starc in Gaja Mikolič. Na ekstemporu, ki ga je organiziralo društvo likovnih pedagogov Primorja v sodelovanju z OŠ Dutovlje in OŠ Komen, so reševali likovni problem »Kip in ambient«.

 

  1. oktober – Komemoracija ob spomeniku

Komemoracijo sta povezovala odlična devetošolca Žan Veljak in Aljaž Ražman. Spominu na padle borce so se poklonili četrtošolci z mentorico Narrayani Premal, tretješolci in petošolci z mentorico Aleksandro Starc – Rojac, OPZ z mentorico Danijelo Škergat Toškan ob spremljavi kitare Igorja Smolnika. Za cvetlični aranžma in sveče so poskrbele učiteljice Gaja Ukmar, Narrayani Premal in Nataša Radovac.

 

  1. oktober – Šolski ples

Devetošolci so uspešno organizirali in izpeljali jesenski ples v maskah.

 

NOVEMBER

 

  1. november – Prižgimo svečke za naše prednike

Skupaj z OŠ Dekani, vrtcem Rižana ter OŠ Dolina smo sodelovali v programu na spominski slovesnosti v Črnem Kalu, ob centralnem spomeniku.  Ob koncu slovesnosti so otroci prižgali svečke ob spomeniku ter se družili ob pečenih kostanjih, sladicah in toplem napitku.

 

  1. november – Potapljanje za sprostitev

V sodelovanju s potapljaškim društvom Ocean iz Kopra je bil pod mentorstvom učitelja Matevža Ravnikarja organiziran dan potapljanja v bazenu Aquaparka Žusterna. Udeleženci so spoznali osnove in možnosti avtonomnega potapljanja, kot tudi potapljanja na vdih, izpopolnili nekaj plavalnega znanja in uživali v sprostitvenih igrah v vodi.

 

  1. november – Računalniško tekmovanje Bober, šolsko

 

  1. november – Tradicionalni slovenski zajtrk in obisk čebelarja

S tradicionalnim slovenskim zajtrkom smo obeležili dan slovenske hrane. Učence do 5. razreda in vrtčevske otroke je obiskal lokalni čebelar Alen Bužan. Predstavil jim je svoje delo s čebelami in nazorno prikazal njihov pomen za okolje. Razkazal je pripomočke, ki jih uporablja pri delu in razložil, kako čebele pridelajo med. Ob koncu predstavitve so učenci in otroci med tudi poskušali.

 

  1. november – Tekmovanje v odbojki za starejše deklice

Učenke so sodelovale na občinskem tekmovanju v odbojki za starejše deklice. Prejeli smo številne pohvale, saj smo se srčno borili proti bistveno močnejšim ekipam športnic, ki že vrsto let aktivno v klubih trenirajo odbojko. Naša dekleta so rasla iz točke v točko in zadnji odigrani set so bile povsem enakovredne tekmice, a ga povsem na koncu nekoliko nesrečno izgubile. S takšno igro in športnim obnašanjem so si zaslužile kratek postanek v parku, kjer so izkoristile dopoldansko nezasedenost trampolinov. Mentor tekmovanja je bil učitelj Matevž Ravnikar.

 

  1. november – Pasti in problemi otrokosrediščne vzgoje, predavanje za starše

Predavanje je izvajala doktorica socioloških znanosti Mateja Sedmak. Spregovorila je o problemih, pasteh in izzivih otrokosrediščne vzgoje in njenih posledic za starše in družbo.

 

  1. november – Vpis novega učenca v 5. razred (Jasmin Tairoski)

 

 

  1. november – Občinsko nogometno tekmovanje za starejše dečke

Občinsko nogometno tekmovanje za starejše dečke je potekalo v Škofijski dvorani Burja. Udeležilo se ga je 8 učencev OŠ Istrskega odreda Gračišče. Učenci so
odigrali tri tekme, v katerih jim je zmaga kljub borbenosti in srčnosti za las ušla. Mentorica tekmovalcev je bila učiteljica Petra Pasar.

 

DECEMBER

 

  1. december – Miklavževanje v Dolini

Učenci, ki so sodelovali na prireditvi Prižgimo svečke za naše prednike, so bili povabljeni na tradicionalno miklavževanje v prostorih Društva Valentin Vodnik v Dolini (Trst). V spremstvu ravnateljice Vanje Košpenda in mentorice Danijele Škergat Toškan so se miklavževanja udeležili naslednji učenci: Maša Gliha Kolenko, Tadej Franca in Rene Vidali iz 3. razreda ter Tia Caf in  Tjaša Tomažin iz 5. razreda.

 

  1. december – Šolsko tekmovanje iz znanja materinščine za Cankarjevo priznanje.

Sodelovali so:

5. r. – 2 učenca

6. r in 7. r. – 9 učencev

8. r. in 9. r. – 8 učencev

 

  1. december – Šolski ples

Devetošolci so uspešno organizirali in izpeljali božično-novoletni ples.

 

  1. december – Ekskurzija na Inštitut Jožef Štefan

V sodelovanji z OŠ Dekani smo organizirali ekskurzijo na Inštitut Jožef Štefan in Muzej iluzij v Ljubljani. Ekskurzija je bila namenjena učencem, ki obiskujejo izbirni predmet Poskusi v kemiji in učencem s povečanim interesom na področju kemije. Ekskurzijo je organizirala učiteljica Vesna Maršič.

  1. december – Naša velika in mala potovanja, božično-novoletna prireditev

 

  1. december – Novoletna izmenjava igrač

Učenci razredne stopnje so si izmenjali igrače. Preostale igrače smo podarili vrtčevskim otrokom.

 

  1. december – Karaoke delavnica

 

JANUAR

 

  1. januar – Bronasto Preglovo priznanje

Učenec 9. razreda Aljaž Ražman je prejel bronasto Preglovo priznanje na šolskem tekmovanju iz kemije in se uvrstil na državno tekmovanje.

 

  1. januar in 25. januar – Okoljevarstvene delavnice

Učenci 1. – 9. razreda so sodelovali v delavnicah s področja okoljevarstva. Zavod Nomed je pod pokroviteljstvom Marjetice Koper izvedel program s poudarkom na ločevanju odpadkov. Učenci so dokazali, da o ločevanju odpadkov vedo že veliko, obenem pa se zavedajo, da je prav tako pomembno tudi zmanjševanje količine odpadkov. Prvi, drugi in tretji razredi so številne smeti pravilno razvrstili v smetnjake na ekološkem otoku, četrti in peti razredi so se spopadli z najpogostejšimi napakami pri ločevanju odpadkov. Šesti in sedmi razredi so preko sloganov in slikanic nagovorili občane, da upoštevajo pravila ločevanja, osmi in deveti razredi pa so poiskali nadomestne predmete za plastične izdelke za enkratno uporabo. Avtorji zmagovalnega slogana oz. slikanice bodo junija šolo zastopali na zaključnem tekmovanju, kjer bodo sodelovale vse osnovne šole v Mestni občini Koper in Občini Ankaran. Zmagovalci bodo deležni lepih nagrad.

 

  1. januar – 1. ocenjevalna konferenca
  2. januar – Zaključek prvega ocenjevalnega obdobja
(Skupno 286 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost