Skoči na glavno vsebino

OŠ ISTRSKEGA ODREDA V NURBERGU

Kot koordinatorica sem se 24. in 25. marca, na pobudo Urada za UNESCO, generalnega sekretarja Slovenske nacionalne komisije za UNESCO in nacionalnega koordinatorja ASPnet, ob 30. obletnici delovanja slovenske mreže ASPnet udeležila dvodnevnga delovnega srečanja v Nemčiji.

V petek, 24. marca, nas je sprejela nemška delegacija mreže ASPnet na Gimnaziji Bertold Brecht v  Nürnbergu.

Foto: Michael Hertel, Bertolt Brecht Schule

Namen popoldanskega delovnega srečanja je bil, da se obe mreži ASPnet predstavita, da si izmenjamo nekaj primerov dobrih praks, predvsem pa, da se v okviru popoldanskih delavnic družimo tudi na bolj neformalni ravni in tudi na takšen način izmenjamo katero od naših bogatih izkušenj.

Uvodoma nas je pozdravil ravnatelj in gostitelj Gimnazije Bertold Brecht dr. Thomas Krapf, nato pa vodja oddelka za izobraževanje Mesta Nürnberg Caroline Merkel. Oba sta izrazila zadovoljstvo, da je do srečanja prišlo, in upanje, da bomo vsi od tega srečanja veliko odnesli.

Po skupinskem fotografiranju je sledila 15-minutna predstavitev dela slovenske mreže ASPnet, ki jo je predstavil nacionalni koordinator. Na kratko je orisal razvoj mreže od leta 1993 dalje, ko je prva slovenska šola vstopila v mrežo ASPnet, ter se osredotočil predvsem na tekoče delo in projekte 133 šol, ki so trenutno v mreži.

Nemški nacionalni koordinator je v nadaljevanju predstavil delo in organizacijo mreže ASPnet v 16 nemških zveznih deželah, vlogo regijskih koordinatorjev, vlogo nacionalnega koordinatorja ter vsebine trenutnih projektov nemških članov ASPnet.

Sledili so primeri dobrih praks obeh držav. V imenu slovenske mreže ASPnet je projekt Gorniški tabor v Mojstrani predstavila vodja središča ASPnet za Gorenjsko Meta Dobida Verdnik iz OŠ 16. december v Mojstrani. Sama sem predstavila model trajnostnega razvoja v OŠ. Obe predstavitvi sta vzbudili veliko zanimanja pri nemških učiteljih.

Tudi slovenski učitelji smo z zanimanjem prisluhnili nemškima kolegoma, ki sta nam predstavila projekt o demokratičnih procesih delovanja dijaške skupnosti na Gimnaziji Lappersdorf in slikanje na steklo za akcijo Skupaj za mir na Goetheschule v Dieburgu.

Po kratkem premoru so se pričele delavnice  v  izvedbi slovenskih in nemških moderatorjev.  Tehnika world café se je izkazala za zelo ustrezno, saj smo se tako lahko veliko družili in izmenjali naša mnenja in izkušnje. Tematika delavnic se je dotaknila izvedbo šolskih projektov v smislu zelenega izobraževanja, evalvacije projekta Prihodnost izobraževanja, ter nadaljevanje projekta Skupaj za mir kot povabilo na likovno delavnico. Vsekakor smo vsi izkoristili priložnost za to, da spregovorimo tudi o možnosti bolj konkretnega medsebojnega partnerstva, obenem pa smo si lahko ogledali priložnostno razstavo na temo Izobraževanja za trajnostni razvoj – enakost med spoloma.

Ob zaključku smo bili vsi enotnega mnenja, da je bilo srečanje izredno kvalitetno pripravljeno in izvedeno, predvsem pa koristno za vse udeležence. Slovenski in nemški učitelji smo imeli priložnost, da se pogovorimo o delu na naših šolah, ugotovili smo veliko podobnosti, vsekakor pa tudi razlike v načinu našega dela. Na obeh straneh je bilo čutiti veliko zadovoljstvo. In zakaj smo se srečali v Nürnbergu? Preprosto zato, ker je v tej nemški regiji največ delujočih šol mreže ASPnet in glede na geografsko lego mesta Nürnberg so se srečanja lahko udeležili tudi nekateri učitelji iz drugih zveznih dežel. 

Slovenski nacionalni koordinator je povabil nemško mrežo ASPnet in njihovega nacionalnega koordinatorja na uradni obisk v Slovenijo. 

V sobotnem dopoldnevu smo si v lepem in sončnem vremenu ob odličnem vodenju ogledali še kulturno-umetniške znamenitosti Nürnberga, zgodaj popoldne pa smo odrinili proti domu. 

Zapisala Narrayani Premal

(Skupno 45 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost