Skoči na glavno vsebino

Kulturna šola

OSNOVNA ŠOLA ISTRSKEGA ODREDA GRAČIŠČE »KULTURNA ŠOLA LETA 2012«

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti je v sodelovanju z Zvezo kulturnih društev Slovenije ter Društvom za razvoj in varovanje Geoss na zaključni prireditvi v Vačah razglasil imena 48 osnovnih šol, ki so si letos prislužile naziv »kulturna šola«.

Osnovna šola Istrskega odreda Gračišče je za obdobje 2012-2015 prejela naziv Kulturna šola ter priznanje Kulturna šola leta 2012 v kategoriji male in podružnične šole.

Naziv je za našo šolo veliko priznanje, saj je rezultat večletnega dela na kulturnem področju, ki ga na šoli še posebej gojimo. Gledališče, glasba, ples in likovno ustvarjanje na naši šoli cvetijo že vrsto let. Dokaz za to so uspehi in visoki rezultati, ki jih učenci dosegajo s svojimi nastopi. Na vseh teh področjih se udeležujemo občinskih revij in tekmovanj, preko katerih se praviloma uvrščamo na regijska in celo državna srečanja. Zato nas v okviru lokalnih skupnosti in širše vabijo k sodelovanju in zaupajo oblikovanje kulturnih programov, ki presegajo šolske okvire pričakovanj in potreb. Ker smo majhna šola, je timsko delo in medsebojno sodelovanje mentorjev temelj vsega ustvarjanja in kulturnega življenja na šoli.

Gledališko, zborovsko in plesno ustvarjanje temelji tako na ohranjanju kulturne dediščine kot razvijanju in iskanju sodobnejših oblik odrskega izražanja. Istrski običaji in narečja, ki bogatijo naše okolje, so sestavni del odrskih upodobitev. Z mladostno razposajenostjo in zagnanostjo se mladi igralci, pevci in plesalci suvereno pojavljajo na odrih in nadvse radi nastopajo. Neposredno dojemanje sveta, tako imaginarnega kot realnega, daljnega ali bližjega, je v naravi otroka. Zato je v otroški predstavi refleksija različnih svetov zelo možna in naravna in prav nič presenetljiva. Otroci namreč radi igrajo, posnemajo, plešejo in pojejo in iz sebe izvabljajo talente, ki omogočajo prepričljiv in dober nastop.

Zelo močno je področje gledališča, ki se izkazuje predvsem na Linhartovih srečanjih otroških in mladinskih skupin ali z večjimi projektnimi deli, ki združujejo vsa tri področja. Zadnja leta je velik razcvet doživela plesna dejavnost, predvsem na področju hip hopa. Šolski plesni festival navdušuje mlajše in starejše učence, ki se tako ponašajo s samimi odličnimi uvrstitvami na regijskih in državnih srečanjih.

Posebna skrb je namenjena razvoju in vzgoji zborovskega petja. Tako otroški kot mladinski pevski zbor se na koncertih predstavlja s programom, ki zajema področje ljudske glasbe (veliko je priredb istrskih pesmi), umetne glasbe in glasbe, ki je za otroke privlačna in je najbližja glasbi, ki jo dnevno poslušajo (priredbe popevk).

Na področju likovne umetnosti naši učenci sodelujejo na mnogih likovnih natečajih in ex temporah. Likovno in filmsko področje je poleg tega močno vezano na odrsko ustvarjanje in zaokroža celovitost odrskih postavitev, saj prispeva k oblikovanju scenske in tehnične podpore.

Vabil in nastopov je res veliko. Včasih tudi preveč. Zaradi majhnega števila učencev na šoli je običajno tako, da isti učenci sodelujejo prav povsod. Zato so si upravičeno zaslužili to posebno priznanje »KULTURNA ŠOLA 2012 » kot zahvalo za svoj znaten doprinos k slovesu in prepoznavnosti naše šole na kulturnem področju v ožjem in širšem okolju.

 

Gračišče, 7.6.2012 Vanja Košpenda, ravnateljica

 

(Skupno 38 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost