Skoči na glavno vsebino

PROJEKT NAŠ KRAJ- NJEGOVA KULTURNA IN NARAVNA DEDIŠČINA, STARA LEKARNA 2014/2015

PROJEKT NAŠ KRAJ- NJEGOVA KULTURNA IN NARAVNA DEDIŠČINA, STARA LEKARNA

V tem šolskem letu smo sodelovali v Unesco projektu Naš kraj- njegova kulturna in naravna dediščina, s podnaslovom Stara lekarna, ki ga koordinira vrtec Mornarček Piran.
V projekt so bili vključeni vsi otroci iz vrtca, torej otroci treh skupin ter učenci od 1. do 5. razreda. Projekt je potekal skozi celo šolsko leto. Mesec december je potekal v znamenju delavnic z zeliščarko Marijo Vulić. V delavnicah so sodelovali otroci vrtčevske najstarejše skupine ter učenci prve in druge triade. Gospa Marija Vulić je otrokom predstavila različna zelišča, njihove značilnosti ter uporabnost. Otroci so si lahko zelišča ogledali, jih tipali, vohali, primerjali med seboj,… V vrtcu so izdelali zeliščno sol, s katero so ob novoletnih praznikih obdarovali svoje domače in zeliščne lizike.

Kraj_1 Kraj_2

Učenci pa so pod vodstvom zeliščarke izdelali zeliščno kopalno sol, žajbljeve lizike, mazilo za ustnice, naraven pralni prašek in mehčalec.
V ostalih skupinah vrtca je december tudi dišal po zeliščih. Otroci so jih spoznavali, jih vohali. Novoletna darilca so bila v stilu zelišč. Izdelali so okraske iz plastelina in jih okrasili z zelišči in dišavnicami. Tako novoletna jelka ni bila samo lepa, ampak tudi dišeča. Starše so obdarili z zelišči v vrečkah.

Kraj_3

Celo za izdelavo novoletnih voščilnic so uporabili zelišča. Predpraznični dnevi so zadišali po zeliščnem kruhu, ki so ga spekli najstarejši otroci.

Kraj_4 Kraj_5

V pomladnem času smo poskrbeli za naše zeliščne gredice, jih uredili in dosadili.

Kraj_6

Otroci najstarejše skupine so izdelali plakat o zdravilnih zeliščih in predstavili tiste, ki jih imamo na gredicah.
Na vrtčevskem igrišču raste lipa, ki bo kmalu cvetela. Dogovorili smo se, da jo bomo obrali, posušili cvetove in si skuhali čaj.
Učenci v podaljšanem bivanju so si iz bezgovih cvetov pripravili bezgov sirup, katerega pridno pijejo pri šolskem kosilu.

Pripravili
koordinatorica vrtca Denis Markežič
koordinatorica šole Aleksandra Starc Rojac

(Skupno 306 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost