Skoči na glavno vsebino

PROJEKT VZGAJAMO ZELIŠČA, »V starem iščem novo«

UNESCO-v  NACIONALNI PROJEKT

VZGAJAMO ZELIŠČA, »V starem iščem novo«

 V letošnjem šolskem letu smo v projektu Vzgajamo zelišča, ki ga koordinira OŠ Rakek, sodelovali otroci iz vrtca ter učenci razredne stopnje.

V vrtcu sta se projektu pridružili najstarejši skupini: Metulji in Pikapolonice. V jesenskem času smo na našem vrtu nabrali zelišča, ki so se ohranila čez poletne počitnice. Primerjali smo jih med seboj, jih prepoznavali po videzu in vonju. Pripravili smo si različne sirne namaze. Tako smo zelišča tudi okušali. Najbolj nam je bil všeč sirni namaz z drobnjakom.

Zgodnji pomladni čas smo posvetili spoznavanju zdrave hrane. V tem času smo spoznali večje število zelišč, predvsem pa tiste, ki so značilna za naše področje. Najbolj zanimivo je bilo spoznavanje po vonju. Prevzel nas je sivkin vonj. Pri pripravi na opoldanski počitek smo si večkrat odišavili igralnico z njenim vonjem. Ob dnevu žena smo za mamice izdelali dišeče vrečke, ki smo jih napolnili s sivko. Skuhali smo si zeliščni čaj. Nekaj zelišč smo tudi posejali v lončke na okenskih poličkah. Meseca aprila pa smo našo gredico z zelišči obogatili z meto, timijanom in majaronom.

unesco_1

Z učenci 3. razreda smo spoznavali moč zelišč. Učenci so jih prinašali od doma. Poiskali smo jih v enciklopediji zelišč, jih poimenovali, spoznavali njihove zdravilne učinke, se o njih pogovarjali, jih preučevali. Tako smo izvedeli, da gabez celi kosti, bazilika lajša trebušne krče, žajbelj razkužuje ustno votlino, odganja klope, ušesnik, pomaga pri vnetju ušes, tropotec pomirja kašelj, ognjič celi rane… O zeliščih smo izvedeli zares veliko novega. Pripravili smo razstavo. Rastlinice smo tudi posadili.

V oddelku podaljšanega bivanja so si učenci pripravljali različne zeliščne namaze iz svežih zelišč. Zelišča so spoznavali, ko so jih nabirali na vrtu, prepoznavali s pomočjo strokovne literature in internetnih strani. Med pripravo so se srečali z vonji in okusi zelišč. Sedaj načrtujejo izdelavo in zasaditev novega in bolj bogatega zeliščnega vrta.

unesco_2

 

unesco_3

                                                                                       Zapisali Denis Markežič in Aleksandra Starc Rojac

(Skupno 222 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost