Skoči na glavno vsebino

NACIONALNI PROJEKT NAŠ KRAJ – NJEGOVA KULTURNA IN NARAVNA DEDIŠČINA

SKUPINA SOVICE SMO SODELOVALI V NACIONALNEM PROJEKTU NAŠ KRAJ- NJEGOVA KULTURNA IN NARAVNA DEDIŠČINA

Projekt koordinira Vrtec Mornarček Piran. Letos smo raziskovali vodne vire v vasi Gračišče. Odpravili smo se na sprehod in opazovali, kje vse najdemo vodo. Odkrili smo več vodnjakov, vodnih cistern, vodovod, kanale, luže, … Največjo pozornost je pritegnil vaški vodovod. Ugotavljali smo, za kaj vse služijo korita in pipe na vodovodu. Srečali smo vaščanko, ki nam je povedala, kako so nekoč prali cunje in kako so si nosili vodo v svoje domove.

 

Odkrili smo tudi korito, kjer so napajali krave.

Obiskali smo kar dve mlaki, v Galantičih in v gračiški vali ter manjši kal. Primerjali smo jih med seboj. Raziskovali smo življenje v mlaki.

 

Odkrivali smo različna agregatna stanja vode.

Odpravili pa smo se tudi v bližnjo Smokvico in tudi tam iskali vodne vire. Podobno kot v Gračišču smo odkrivali, kako so ljudje nekoč prihajali do vode.

Vsebine o vodi smo povezali še z ostalimi področji. Spoznali smo kar tri zgodbe in po njih ustvarjali: Lunino jezero, Kapljica rose in Potovanje vodne kapljice.

Spoznavali smo za kaj ljudje potrebujemo vodo danes in ali so jo za enake potrebe imeli tudi v preteklosti. Naučili smo se ples Ob bistrem potočku je mlin.

Opozorili pa smo tudi na pomembnost čuvanja pitnih vodnih virov in varčevanja z vodo.

Pripravila Unesco koordinatorica vrtca Denis Markežič

(Skupno 173 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost