Skoči na glavno vsebino

Unesco članek (Drevo pred hišo)

UNESCO v Osnovni šoli Istrskega odreda Gračišče in vrtcu pri OŠ Gračišče

Učenci  in otroci iz vrtca, organizatorji projekta »Drevo pred našo hišo«.

 

 

Šola in vrtec pri OŠ Gračišče sta od leta 2006 članici Združenja UNESCO šol Slovenije. Glavno vodilo je vseživljenjsko učenje, odprtost in spodbujanje k sožitju,  prispevanje k miru, odpravljanje revščine, medkulturni dialog, trajnostni razvoj in varovanje okolja…

V šolskem letu 2012/13 smo izpeljali projekt  Drevo pred našo hišo. K sodelovanju smo povabili  Unesco šole in vrtce iz Unesco središča Piran. Skupaj smo raziskali vrste dreves, ki so nekoč najpogosteje rasle pred hišami,  poiskali primerke teh dreves,  jih opazovali in tudi posadili.

V raziskovalni nalogi, ki so jo naredili učenci zadnje triade, smo ugotovili, da v Gračišču in okoliških vaseh raste največ orehov. Otroci iz vrtca in nižjih razredov so oreh opazovali v vseh letnih časih, ga risali, odtiskovali liste na papir in ga upodabljali z različnimi likovnimi materiali. Na to tematiko so učenci brali pravljice in se  preizkušali  v pisanju pravljičnih besedil. Zbrali so tudi recepte jedi iz orehov, jih uredili v knjižici ter jih praktično preizkusili. Iz orehovih lupinic so oblikovali različne figure. Ob Svetovnem dnevu zemlje smo na šolski zelenici posadili oreh.

Projekt smo zaokrožili z delavnicami, na katerih so sodelovali učenci in mentorji z obalnih UNESCO osnovnih šol in vrtcev. Gostili smo učence iz OŠ Cirila Kosmača Piran, SE Vincenzo e Diego de Castro Pirano, CKSG Portorož. Z izdelki so sodelovali tudi otroci iz vrtca Mornarček Piran. Ustvarjali smo v delavnicah drevesa prijateljstva, čutna pot, igre nekoč, orehova delavnica, skrivnost orehove lupinice. Dogodek smo zaključili s posaditvijo drevesa in druženjem ob orehovih piškotih na šolskem igrišču.

Unesco koordinatorica vrtca, Denis Markežič

Unesco koordinatorica šole,  Aleksandra Starc Rojac

 

unesco_3

 

 

unesco_1

 

 

unesco_2

 

(Skupno 295 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost