Skoči na glavno vsebino

Prestrašeni poper

Z otroki iz skupine Miške smo naredili poskus s poprom in milom, ki smo ga poimenovali prestrašeni poper. Nekateri ste ga morda videli, ko je krožil po omrežjih, kot primer predstavitve, kako se umazanija in bacili bojijo mila. Res je, lahko bi na ta način predstavili, kako se bacili, ki jih poosebljajo zrnca popra, razbežijo, ko pridejo v stik  z milom. Čeprav lahko na ta zelo prepričljiv način predstavimo aktualno temo, zakaj je pomembno umivanje, ne smemo mimo naravoslovnih spoznanj, ki se v predšolskem obdobju gradijo z našo interpretacijo.

Poskus lahko opravite tudi doma. Potrebujete posodo, najbolje, da je bele barve, da bodo zrnca lepo vidna, mleti poper, pomivalno sredstvo in vodo. V vodo stresite mleti poper, potopite prst v vodo za nekaj sekund in z otrokom opazujte, koliko popra ostane na prstu. Obrišite prst in na prst kanite detergent ter se  z njim dotaknite vode. Poper se bo kakor čarovnija razbežal in umaknil od prsta. Preizkus je dobro večkrat ponoviti, da otrok dojame, kaj se je zgodilo. Z otrokom opazujete in ga sprašajte kaj je opazil.

Kaj se pravzaprav zgodi? Drobno mleti delci popra sprva plavajo po vodni površini, zahvaljujoč površinski napetosti. Ko v vodo pomočite prst z detergentom ta zmanjša površinsko napetost vode. Detergent je sestavljen iz molekul, ki se vrinejo med molekule vode in močno oslabijo njihove privlačne sile. Površinska napetost popusti, delci se ”umaknejo ”, kjer se sprimejo in potonejo.

(Skupno 786 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost