Skoči na glavno vsebino

31. januar – Mednarodni dan brez cigarete

31. januar – Mednarodni dan brez cigarete

Dan brez cigarete, ki ga vsako leto obeležujemo 31. januarja, naj vsem kadilcem pomeni priložnost za opustitev kajenja. Opuščanje kajenja je lahko težak proces, vendar je opustitev kajenja koristna za zdravje v kateremkoli starostnem obdobju, največje koristi za zdravje pa posameznik pridobi, če kajenje opusti pred 40. letom starosti. Kljub temu pa mnogi kadilci zaradi zasvojenosti z nikotinom ne uspejo prenehati s kajenjem, še posebej če poskušajo to sami, brez pomoči.

Kadilci imajo večje tveganje za številne bolezni

V Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik (Klinika Golnik) zdravijo bolnike z različnimi pljučnimi in drugimi obolenji, na razvoj katerih lahko pomembno vpliva tudi kajenje. »Znano je, da imajo kadilci v primerjavi z nekadilci skoraj 23-krat večje tveganje za to, da umrejo zaradi posledic pljučnega raka, 25-krat večje tveganje za smrt zaradi kronične obstruktivne pljučne bolezni, dvakrat večje tveganje za smrtni izid zaradi pljučnice, gripe in tuberkuloze ter ostalih pljučnih bolezni,« 
je opozorila Saša Kladivec s Klinike Golnik.

Zaskrbljujoča pa je uporaba elektronskih cigaret med otroki, mladostniki in mladimi odraslimi, saj ima vnos nikotina v tem starostnem obdobju trajne škodljive učinke na razvijajoče se možgane in lahko privede do zasvojenosti. Med mladostniki je delež uporabnikov višji kot med odraslimi – elektronske cigarete uporablja manj kot 1 % odraslih in kar 12 % anketiranih 17-letnikov kažejo podatki NIJZ.

Pasivno kajenje

Kadilci pogosto pozabljajo na svet okrog njih, saj z njimi vdihavajo tobačni dim tudi nekadilci. Temu rečemo pasivno kajenje. Dokazano je, da je dolgotrajna izpostavljenost cigaretnemu dimu škodljiva. Še posebej ranljiva skupina med njimi so dojenčki, majhni otroci in nosečnice. V Sloveniji je proti pasivnemu kajenju veliko že pripomogla zakonska prepoved kajenja v zaprtih delovnih in javnih prostorih. Pozivamo vas, da omejite tudi kajenje v vašem domu, sploh če se v istem prostoru nahajajo tudi otroci. Pri otrocih, ki so izpostavljeni tobačnemu dimu so namreč pogostejši bronhitisi, astme in pljučnice.

(Skupno 129 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost