Skoči na glavno vsebino

POROČILO O EKSKURZIJI V POSTOJNSKO JAMO

Izlet v Postojnsko jamo in Notranjski muzej

V četrtek,  26. 4. 2018 smo si učenci od 1. do 4. razreda ogledali Vivarij, Postojnsko jamo, razstavo metuljev in Notranjski muzej. Okrog 8h smo se z avtobusom odpeljali proti Postojni. Ob prihodu smo imeli še nekaj prostega časa, zato smo najprej pomalicali, si ogledali spominčke in se malo sprehodili po bližnji okolici. Nato je do nas prišel vodič in nas odpeljal na ogled Vivarija in razstavo metuljev. Sledil je ogled kratkega filmčka s predstavitvijo nastanka krške pokrajine in kraških pojavov. Na razstavi metuljev smo si ogledali metulje s celega sveta, ki so se v vseh mogočih barvah bohotili na razstavnih panojih. Vodič nam je razložil, da veliko metuljev odmira, zaradi onesnaževanja okolja. Še nekaj prostih minut, ki smo jih morali zapolniti do prihoda vlakca. Smo izkoristili za ogled Modrijanovega mlina in ponora reke Pivke.

Ob 12h smo se, polni pričakovanj, usedli na vlakec in se kmalu odpeljali v čarobno podzemlje. Po nekaj minutah smo se z vlakca izkrcali in naš ogled se je pričel. Vodič nam je veliko povedal o nastanku kraških jam, vrstah kapnikov, jamskih značilnostih in jamskih živalih in seveda o človeški ribici, prepoznavnem simbolu Postojnske jame.

Izvedeli smo še, da je jama sestavljena iz spleta 27 kilometrov kapniških rovov, galerij in dvoran ter je tako ena največjih in najlepših  jam v Sloveniji in v svetu. V njej je zibelka posebne veje biološke znanosti – speleobiologije, katere rojstni datum je leto 1831, v katerem je Postojnčan Luka Čeč v Postojnski jami našel hroščka drobnovratnika. Kmalu za tem so raziskovalci odkrili in popisali desetine novih vrst živali, ki so razmeram v jami tako prilagojene, da zunaj nje ne morejo preživeti.

Po končanem sprehodu skozi jamske dvorane in čez Ruski most, smo se vrnili do postaje, kjer smo zopet sedli na vlakec in se odpeljali proti izhodu iz jame.

Sledilo je kosilo v Jamskem dvorcu in vožnja z avtobusom do Notranjskega ogleda, kjer smo učence razdelili na 3 skupine in izmenično sodelovali v treh delavnicah

V prvi delavnici smo v sklopu razstave  spoznavali čudoviti svet krasa, jam in drugih kraških pojavov s pomočjo pantomime, risanja ter igre asociacij. Ogledal, v rokah držali  ter sestavljali smo okostje rjavega medveda. In ga primerjali z okostji drugih živali.

V izkustveni delavnic smo s fosili prikazali nastanek apnencev in dolomitov. Ti so pravzaprav bistven element kraškega sveta, z vodotopnimi lastnostmi pa tudi osnova vsem kraškim pojavom. Slikovno so nam predstavili celoten geološki razvoj Zemlje, kraškega površja in življenja na njem.

Zadnja delavnica je bila ustvarjalna. Učenci so iz posebnega kremenovega prahu in kalupa izdelali svoj fosil, ga pobarvali in ga za spomin vzeli domov.

Polni lepih vtisov in pohval o lepem vedenju, smo se odpravili proti avtobusu in se odpeljali proti domu, kjer so nas že čakali starši.

(Skupno 188 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost