Skoči na glavno vsebino

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK 2023

Na OŠ Istrskega odreda Gračišče smo se tudi letos pridružili vseslovenskemu projektu Tradicionalni slovenski zajtrk. Dogodek je bil organiziran z namenom promocije lokalno pridelane hrane, spodbujanja zdrave prehrane ter ohranjanja tradicij slovenske kulinarike.

Z učenci razredne stopnje smo si najprej ogledali izobraževalno oddajo RTV SLO – Ribič Pepe, v kateri so učenci spoznali postopke pridobivanja sestavin, značilnih za tradicionalni slovenski zajtrk (jabolka, med, mleko, kruh in maslo). Pri tem smo poseben poudarek namenili pomenu lokalne samooskrbe.

Nato smo s prvošolci prebrali pravljico Bogata in uboga sestra ter izdelali trganko vseh sestavin tradicionalnega slovenskega zajtrka. Pogovarjali smo se tudi o pomenu čebel, ki so ključne za opraševanje rastlin in s tem za pridelavo hrane.

Za malico so bili vsi učenci šole postreženi z lokalnim medom, temnim kruhom, mlekom in jabolkom. Za prijetnejše vzdušje smo jedilnico okrasili z izdelki, ki so jih učenci ustvarjali na temo slovenskega tradicionalnega zajtrka.

Cilj vseh dejavnosti je bil učence ozavestiti o pomenu lokalno pridelane hrane ter ohranjanju tradicij. Poleg tega smo podprli lokalne kmete ter promovirali zdravo prehrano.

(Skupno 48 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost