Skoči na glavno vsebino

Sporočilo za javnost Urada predsednika republike Slovenije

Predsednik republike izpolnil obljubo učencu Jakobu in se udeležil slovesnosti ob 60. obletnici Osnovne šole Istrskega odreda Gračišče

Foto: Nebojša Tejić/STA

Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je danes ob 60. obletnici Osnovne šole Istrskega odreda Gračišče udeležil slovesnosti z naslovom “Potovanje malega princa ali zakaj so odrasli čudni” in s tem izpolnil obljubo učencu Jakobu. Jakob je namreč lani na dnevu odprtih vrat v Predsedniški palači ob prazniku Vrnitve Primorske k matični domovini predsednika Pahorja povabil, naj obišče njegovo šolo.

V nagovoru se je predsednik Pahor vsem, ki sooblikujejo življenje na tej šoli, zahvalil, še prav posebej učiteljem, ki tudi z  dogodki, kakršen je bil današnji, dokazujejo, da so v naših otrocih prenekatere sposobnosti in talenti. “Ta vaša prisrčna, iskriva, sijajna predstava je imeniten dokaz, da učitelji niste samo tisti, ki posredujete znanje, ampak vzgajate svoje učence v ustvarjalne in ambiciozne ljudi, ki se znajo veseliti. Iskrene čestitke vsem skupaj,” je ob zaključku dogodka rekel predsednik.

Šola v Gračišču je najmanjša šola v koprski občini in je srce 30 večjih in manjših zaselkov dveh krajevnih skupnosti, Gradina in Gračišča. Na šoli dajejo velik poudarek ohranjanju tradicijie, spodbujajo kulturne dejavnosti in, kot je povedala ravnateljica Vanja Košpenda, si kljub oddaljenosti od mestnega življenja prizadevajo učencem omogočiti udeleževanje v bogati paleti kulturnih dejavnosti. “Resda bi si včasih želeli mnogo tistega, kar je v mestih, a mi smo prav v tem prostoru našli veliko svojega – majhno je lahko veliko in daleč je lahko blizu – je pregovor, ki velja za našo šolo,” je povedala ravnateljica. Proslava se je zaključila s himno šole, ki so jo napisali učenci sami. Besedilo himne v nekaj stavkih opiše duha te šole, njenih učencev in učiteljev ter tudi krajanov: “Nam pravijo, da majhni smo, ker nas je komaj sto, mi pa se požvižgamo in si zapojemo: Saj ravno TO je TO!”

Šoli je Javni sklad RS za kulturne dejavnosti v sodelovanju z Zvezo kulturnih društev Slovenije podelil naziv Kulturna šola za obdobje 2012 – 2015 ter priznanje Kulturna šola za leto 2012 v kategoriji malih in podružničnih šol.

Urad_PRS

(Skupno 155 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost