V letošnjem šolskem letu smo skupina Sovice sodelovale v unescovem projektu, ki ga koordinira vrtec Mornarček Piran z naslovom Naš kraj- njegova kulturna in naravna dediščina in podnaslovom Od vrta do prta.

V projektu smo se usmerili predvsem v skrb za naš vrtiček in samostojno pridelavo Pogovarjali smo se, zakaj je pomembno, da si sami pridelamo hrano. Otroci so spoznavali delo na vrtu, proces od sejanja oz. sajenja do pobiranja plodov. V vseh veščinah so se tudi sami preizkusili.

Naš vrtiček smo letos obogatili še z dodatnimi sadikami jagod, posejali korenček in ga dopolnili z novimi zelišči.

Zelišča smo nabrali jin ih spoznavali.

Umesili in spekli smo zeliščni kruh, ki nam je obogatil vrtčevsko kosilo.

Spoznali smo novo igro Ali je pečen kruh?.

Z zelišči smo obogatili tudi sirni in skutin namaz.

Ob prazniku velike noči smo spoznavali tradicionalne jedi, ki spremljajo ta čas. V vrtcu smo izdelali pirhe po starem receptu: okrasili smo jih z listi rastlin in obarvali s čebulnimi olupki.

Med letom smo na vrtičku večkrat nabrali stoletno čebulo, jo dodajali dnevnim obrokom in spoznavali h katerim jedem najbolje paše.

V toplih dneh so nas razveselile tudi jagode. Pogovarjali smo se, kako so se nekoč sladkali otroci, ko niso imeli bonbonov. Jagode iz našega vrtca so postale naši zdravi bonboni.

Zapisala Denis Markežič

(Skupno 104 obiskov, današnjih obiskov 1)